Like Us

Saturday, July 16, 2016

LEATHER LOVER : Hobi Masa Lapang!!!

HOBI MASA LAPANG:
Buat barangan daripada kulit original.
Tanpa sebarang benang.
Hanya kulit dan Rivet.

Topi Sherif 

Topi Koboi

Topi Stylo 

Beg Make up 

Beg Handphone Letak di Tali Pinggang

Pelbagai Gaya

Bangles Papa dan Anak-anak 

Bangles dari saiz kanak-kanak hingga dewasa 

Beg Kanak-kanak

Beg On The Go. Untuk barangan keperluan anak-anak. 

Beg Ibu dan Anak

Beg kepit Kanak-kanak

Sling Bag 


Siap 5 Ogos 2016
Design Baru Beg Kulit


Penghasilan Beg kulit tanpa Benang hanya Rivet!

Friday, July 15, 2016

Resepi - Puding Karamel / Puding Telur Gula Hangus

Cara Mudah Memasak Puding Karamel / Puding Telur Gula Hangus

SENANG JER....Boleh Ulang buat kalau dah habis makan. hehehe.

Resepi ni sesuai untuk yang tiada alat penyukat.

!!!!Baca Semua Step Sebelum Nak Buat Resepi ni Ya!!!!

Waktu Penyediaan Bahan : 5 - 10 minit
Waktu Memasak : 45 minit
Penyediaan untuk 3-4 orang makan.

Langkah 1:

Bahan A : 90 gram gula putih / 7 sudu besar (sudu makan)


Cara-cara :


1. Pastikan anda ada loyang bulat yang ngam-ngam untuk dimasukkan kedalam periuk.
2. Bersihkan loyang dan letakkan keatas api dapur.

3. Masukkan gula putih.
4. Sentiasa kacau sehingga gula menjadi cair dan bertukar warna perang.

5. Bila semua gula dah cair dan bertukar warna perang. Gerakkan loyang supaya semua gula tutup permukaan bawah loyang. Tutup api. (Jangan sampai hangus)
6. Biarkan gula tersebut sejuk didalam loyang. Gula yang dah cair tu akan keras. Confirm. Biarkan.

-+-+-+ Sudah boleh mula panaskan air dalam periuk. Isi air suku periuk dan biarkan didih api sederhana.


Langkah 2:
Bahan-bahan B :

a. 5 biji telur (Gred A atau B)
***Semua telur dipecahkan kedalam 1 mangkuk dan kacau sehingga semua telur sebati.
b. 400ml Susu Full Cream (kotak) - 2 kotak minuman saiz biasa.
c. 100ml Susu Sejat Cair (tin) - 10 sudu besar (sudu makan)
d. 60 gram gula putih / 5 sudu besar (sudu makan)
e. 3 titik Vanilla Esen - Untuk Hilangkan Bau Hanyir Telur

Cara-cara :
1. Sediakan 1 mangkuk yang boleh muat semua bahan diatas.
2. Masukkan gula

Masukkan telur guna penapis.
Bila dah tapis akan terasing lendir telur yang menyebabkan hanyir.

3. Kacau gula dengan telur sehingga sebati.
4. Masukkan 2 kotak Susu Full Cream,
10 sudu besar Susu Sejat Cair
dan beberapa titik Vanilla esen.

5. Kacau lagi semuanya sehingga sebati.
6. Ambil loyang yang ada gula.
Ambil penapis, tapis semua Bahan B kedalam loyang.


Langkah 3:

Barang-barang :
Periuk
Aluminium Foil

Cara Memasak (Double Boiled)

1. Panaskan periuk dengan api yang sederhana kuat. Seeloknya panaskan periuk sebelum menyediakan Bahan A dan Bahan B.

2. Tutup loyang dengan aluminium foil.
3. Angkat perlahan-lahan guna sarung tangan tahan panas. Kalau tak melecur kena periuk panas.
4. Masukkan loyang kedalam periuk.

5. Tutup periuk dan gunakan api memasak yang paling kecil.
6. Biarkan masak selama 30 minit sahaja. Set timer ya.
7. Tepat 30 minit, tutup api dan keluarkan loyang dari periuk. Biarkan sejuk diluar selama 1 jam.
8. Selepas sejam diluar, masukkan kedalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 3 jam.
9. Bila sudah sejuk, terbalikkan kedalam pinggan dan sedia untuk dimakan.


Barang-barang :
Periuk kukus
Aluminium foil

Cara Memasak (KUKUS)

1. Panaskan periuk kukus dengan api yang sederhana kuat. Seeloknya panaskan periuk sebelum menyediakan Bahan A dan Bahan B.
2. Tutup loyang dengan aluminium foil.
3. Angkat perlahan-lahan guna sarung tangan tahan panas. Kalau tak melecur kena periuk panas.
4. Letakkan loyang kedalam periuk kukus.
5. Gunakan api yang paling kecil dan perlahan. Supaya puding tak pecah. Cantik je bila dah siap.
6. Tutup periuk kukus.
7. Biarkan masak selama 45 minit. (Jangan terlebih masak. Puding jadi berlubang.)
8. Lepas dah siap masak tutup api dan keluarkan dari periuk.
9. Biarkan sejuk. Bila loyang dah sejuk, boleh dimasukkan kedalam peti sejuk.
10. Bila dah sejuk, ambil pinggan dan terbalikkan.
11. Sedia untuk dimakan. Nyum nyum.

Lepas dah buat 1st time ni, bila second time tak sampai 5 minit untuk penyediaan.

Teknik Double Boiled

Guna Api Yang Paling Kecil

Teknik Kukus:

Dah siap masak

Sudah sejuk dan sedia untuk dimakan:

Hasil dan rasa resepi ni. Ngam ngam manis dan lembut puding karamel.

Sekali buat mesti nak buat lagi. Tak Cukup!!! Rasa Saaaangat SEDAP!

Selamat Mencuba!!!

Tips Puding Karamel Yang Sedap:

1. Masak guna cara Double Boiled (Waktu memasak 30 minit sahaja). Rasa puding ini lebih padu berbanding teknik kukus.

2. Bahan A iaitu gula yang sudah cair dimasak, di simpan semalaman didalam peti sejuk. Menjadikan puding ini lebih rasa berlemak.

Sunday, November 10, 2013

Khasiat Almond (Badam) DIMINUM bersama Susu Kambing



Jom kita mulakan hari kita dengan susu kambing dicampur bersama kacang badam. Kini, tidak susah untuk kita dapatkan badam dan susu kambing. Terdapat pelbagai jenis produk susu kambing yang boleh anda dapatkan dipasaran.

Selain memberi tenaga untuk tubuh kita, terdapat 1001 rahsia dan khasiat disebalik badam dan susu kambing. 

Cara : Kalau hendak mudah, beli badam yang sudah dikisar. Ada dijual dipasaraya. Biasanya dibahagian bahan-bahan kek / biskut. 

Campurkan 1 sudu makan badam kisar ke dalam secawan susu kambing dan minum. Sedap!!!! 

Boleh diamalkan oleh semua peringkat umur. Untuk kanak-kanak dibawah umur 2 tahun anda harus blend badam sampai sebati dengan susu. Nanti tercekik pula anak tu nanti. Selamat beramal!

KHASIAT BADAM  (ALMOND):

  • Badam Beri Tenaga Tambahan dan Menguatkan Memori : 

Badam merupakan kacang istimewa yang menjadi makanan sampingan yang biasanya dimasukkan ke dalam coklat bagi meningkatkan kesedapan dan nilainya. Badam telah digunakan atau dimakan oleh masyarakat di Timur Tengah, Iran, Afghanistan, Pakistan & India, beribu tahun dahulu bagi tujuan meransang minda dan meningkatkan daya ingatan bagi tujuan penghafalan al-Quran, Hadist dan pelbagai ilmu.



Badam juga dikatakan dapat menghalang osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) mempunyai kandungan kalsium sama seperti terdapat dari 1/4 cawan susu. Kalsium amat berguna bagi menghalang osteoporosis.

Kajian berkenaan dilihat dapat membantu kesan antioksidan apabila memakan badam dan kajian seterusnya menunjukkan kesan Vitamin E dan terbitan polipenolik seperti flavonoid yang ditemui dalam badam dan pokok kekacang lain.


  • Tahukah anda badam adalah makanan seimbang dan paling tinggi khasiat di kalangan kekacang?

Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi. Contohnya, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari keperluan harian Vitamin E dan Manganese. 


  • Badam Mengurangkan Paras Kolesterol, Merendahkan Risiko Darah Tinggi dan Serangan Jantung

Asid folik yang terdapat di dalam badam dipercayai dapat menurunkan paras homocystein, iaitu sejenis asid amino yang boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit; dengan itu juga mengurangkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi.


  • Badam Menghalang Obesiti (Kegemukan)

Kajian tersebut melibatkan 65 orang dewasa obes. Mereka dibahagi kepada 2 kumpulan. Kedua-dua kumpulan dibekalkan dengan diet yang sama jumlah kalori serta proteinnya.
Kumpulan pertama diberi diet berkalori rendah terdiri dari karbohaidrat kompleks. Kumpulan kedua juga diberi diet berkalori rendah yang di perkayakan dengan badam (2 genggam sehari).

Selepas 6 bulan di dapati kumpulan yang dietnya diperkaya dengan badam mengatasi kumpulan berdiet karbohaidrat dengan 64% dalam pengurangan berat badan, 56% dalam lilitan pinggang, 50% dalam pengurangan lemak.



  • Badam Meredakan Diabetes

Di dalam suatu kajian yang telah disiarkan di dalam The Journal of Nutrition, badam telah ditambah kepada diet sekumpulan pengidap diabetes tahap ke-2.
Keputusan ujian menunjukkan diet dengan badam telah menurunkan glycemic response dan insulin response. Kumpulan yang mengambil diet bersama badam ini telah menunjukkan penurunan kebergantungan kepada ubatan.



  • Badam Membantu Menghalang Batu Karang
Kajian dan pengumpulan data ke atas wanita selama 20 tahun oleh ‘Nurses’ Health Study’ menunjukkan wanita yang memakan sekurang-kurangnya 1oz (30gm) kekacang atau mentega kacang dalam seminggu mengalami penurunan 25% risiko batu karang.

  • Badam Menghalang Osteoporosis
Badam juga dikatakan dapat menghalang osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) mempunyai kandungan kalsium sama seperti terdapat dari 1/4 cawan susu. Kalsium amat berguna bagi menghalang osteoporosis.

Tahukah anda diet kurang kalsium boleh mecetuskan risiko barah usus?

  • Badam untuk Wanita Hamil
Kandungan folate yang tinggi di dalam badam amat berguna sekali bagi wanita yang sedang hamil. Folate adalah penting bagi mengelakkan dari kecacatan pada bayi ketika hamil.

Badam Mengurangkan Risiko Berbagai Penyakit: Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa beberapa jenis kekacang, terutamanya badam, dapat mengurangkan risiko barah, diabetes, nyanyok (Alzheimer’s disease) dan beberapa penyakit kronik yang lain.

Dalam satu kajian yang telah disiarkan di dalam ‘American Journal of Clinical Nutrition’, dilaporkan bahawa badam berupaya menurunkan tahap kolesterol setanding dengan kesan dari penggunaan dadah ’statin’. Kajian seterusnya pula mendedahkan bahawa badam setanding dengan dadah ’statin’ dalam mengurangkan tahap protein ‘C-reactive’ yang merosakkan ateri.

Info dari : http://herbadantumbuhan.blogspot.com/2011/07/badam-khasiat-dan-ubatan.html


KHASIAT SUSU KAMBING:

Bayi & Kanak-kanak
Dewasa & Warga Tua
Penderita Penyakit
Cerdas Minda
Tenaga
Fungsi Sel Imun
Tumbesaran
Penyembuhan Luka
Usus dan Perut
Cirit Birit / Alahan
Masalah Sendi/Sakit Lutut
Pemulihan Selepas Pembedahan
Sistem Imun
Tulang Rapuh
HIV - AIDS
Demam Kuning
Penyakit Lupa/Nyanyuk
Melawan Radikal Bebas


Ibu Mengandung
Pelajar
Ahli Sukan
Cegah Demam Kuning
Kecerdasan Minda
Tenaga
Khasiat Penting
Peka & Penumpuan
Stamina
Tenaga
Sistem Imun
kekuatan Otot
Pemulihan
Tingkatkan Kecerdasan
Kesihatan Tulang

Sejarah di sebalik Susu Kambing


Nabi Adam
Bermulanya ‘Human Civilization’ (tamadun manusia) Habil dan Qabil menternak kambing dan ianya merupakan haiwan ternakan pertama di dunia.

Nabi Ibrahim
Merupakan penternak kambing yang agong. Terdapat 12,000 ekor anjing yang menjaga kambing2nya. Berlaku peristiwa sedekah (kambing) yang terbesar dalam sejarah Islam.

Nabi Isa
Juga menternak kambing. Wujudnya Bani Israel - bangsa Yahudi (satu bangsa yang dikenali cerdik). Mengamalkan minuman susu kambing sehingga ke hari ini.

Nabi Muhammad SAW
Diantara jenis minuman yang biasa diminum oleh Rasulullah SAW adalah susu kambing segar, yakni diperah dari kambing (kisah Abdullah bin Mas’ud pada masa remaja, mengembala kambing milik uqbah Mu’aith
(Dipetik dr Tulisan Dr. Indah Kristanti-Alhikmah.com)

Peristiwa Israk Mikraj Nabi Muhammad SAW: Telah disediakan 3 jenis minuman oleh Jibrail iaitu Arak, Madu dan Susu Kambing. Baginda memilih susu kambing (”minuman yang terbaik di dunia selepas susu ibu”)
Dinasti China
Tahukah anda  Dinasti China semenjak 2,500 tahun dahulu Puteri-Puteri Maharaja China mengamalkan minum susu kambing dan berendam dalam susu kambing? Manakala masyarakat India dan penganut agama Hindu juga mengamalkan minum susu kambing bertujuan Meningkatkan Daya Ingatan, Ketahanan Badan dan Amalan Perubatan.

Susu kambing adalah satu pengeluaran biologikal yang unik. Khasiatnya memang tidak dapat nafikan. Sudah menjadi satu tanggapan umum di seluruh dunia bahawa masalah kesihatan manusia boleh dibantu dengan khasiat penghadaman dan pemulihan dari susu kambing yang luar biasa.

Cleopatra & Mahatma Gandhi
Tokoh seperti Cleopatra dengan sejarah mandian susu kambing dan Mahatma Gandhi memulakan hari dengan segelas susu kambing yang segar diikuti dengan segelas sebelum masuk tidur.





Monday, April 1, 2013

Mee Goreng Power!!!

Waktu penyediaan bahan: 7 minit
Waktu Memasak : 7 minit

Bahan-bahan :
Sepeket Mee Kuning - basuh
2 Sudu Besar Cili Giling - Jenama Puteri
3 ulas bawang putih - cincang
*Sayur = Kubis / Sawi / Kailan (mengikut selera anda) - hiris
Kicap Manis - Kipas Udang
2 biji telur
1 sudu besar sos cili
*Lauk = Fishball / Fishcake / Ayam / Udang / Sotong - mengikut selera anda

Cara-cara:
1. Panaskan kuali (Guna api besar * kalau dah biasa masak). Masukkan sedikit minyak masak.
2. Masukkan 2 sudu cili giling. Tumis sehingga garing. Letakkan 1 sudu soso cili dan kacau.
3. Masukkan lauk kegemaran anda ( Fishball / Fishcake / Ayam / Udang / Sotong ). Kacau sehingga masak.
4. Masukkan 3 ulas bawang putih yang sudah dicincang halus. Tumis sampai naik bau.
5. Pecahkan 2 biji telur kedalam kuali sehingga separuh masak.
6. Masukkan sayur kubis / Sawi / Kailan. Kacau semuanya sehingga sebati.
7. Masukkan mee kuning yang sudah dibasuh. Gaulkan semuanya.
8. Bubuh kicap manis cap Kipas Udang sehingga mee bertukar warna hitam. Gaulkan semuanya dan tutup api!

***Dah Siap..Jom Makan!!!!****

Wednesday, March 27, 2013

Simple Cookies

Bahan-bahan :
1 Cup Margarine
3/4 Cup Gula Kastor
2 biji telur
1 sudu kecil vanilla esen
1 sudu besar perasa chocolate
Tepung gandum
1 peket chocolate chip / chocolate rice

Cara-cara :
1. Masukkan Margarine dan Gula Kastor kedalam mixer. Pukul sehingga kembang (Berwarna Putih Gebu).
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul adunan perlahan-lahan.
3. Masukkan Vanilla esen dan perasa chocolate. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan 1 peket Chocolate Chip / Chocolate Rice. Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan tepung gandum perlahan-lahan sehingga tidak melekat pada tangan.
6. Ambil secubit adunan, gentel sehingga menjadi bulat dan tekan sehingga leper.
7. Panaskan oven 170'C. Masukkan kedalam oven dan biarkan sehingga 25 minit sahaja.
8. Sedia untuk dimakan.